Joulu on jo ovella – onhan lomat suunniteltu?

Joulun lomasuunnittelu on taas täällä! Joulukuu on aikaa, kun yrityksessä suunnitellaan lomia ja vapaita oikein urakalla. Tänä vuonna kuukauteen mahtuu vain 17 arkityöpäivää, joista osa saattaa olla vieläpä lyhennettyjä. Joulun välipäiviä täytetään talvilomilla, saldovapailla ja pekkasilla, jotta saadaan aikaan mahdollisimman pitkä lomaputki. Tämä asettaa paineita yrityksen lomasuunnittelulle. Kokosimme tähän yleisimpiä toiveita työnantajille ja vinkkejä siitä, miten lomien suunnittelu voidaan hoitaa.

Työntekijät kaipaavat joustavuutta

Työnantajilta odotetaan nykyaikana lisääntyvissä määrin joustavuutta ja joulu ei ole poikkeus. Lasten lomaillessa monet perheelliset haluavat suunnitella vapaitaan samoihin aikoihin. Toiset saattavat haluta viettää joulun etelän lämmössä ja suunnitella pyhien yhteyteen pidemmän lomamatkan. Näissä tilanteissa lomasuunnittelun odotetaan olevan helppoa ja joustavaa, sekä taipuvan perheiden erilaisiin tarpeisiin.

Työnantajan puolelta helppouden takaaminen riippuu paljon käytössä olevista järjestelmistä ja hyväksymissäännöistä. Jos järjestelmä toimii hyvin, työntekijät voivat helposti nähdä lomakertymänsä, merkitä haluamansa lomat ja saada tiedon niiden hyväksymisestä tai hylkäyksestä. Työnantajan taas tulee nähdä kaikki toiveet samanaikaisesti, jotta voidaan hahmottaa käytettävissä olevien henkilöresurssien määrä.

Joustaminen kannattaa, kun siitä ei ole harmia yrityksen toiminnalle. Yritykselle on esimerkiksi tärkeää, että myös lomien aikana palvelun laatu ja myynti säilyvät hyvällä tasolla. Mikäli lomatoiveet eivät aiheuta näissä ongelmia, on hyvä, jos työntekijä voi pitää loman haluamanaan ajankohtana ajankohdassa ja ladata akkujaan sen aikana.

Varaudu sairaspoissaoloihin

Koska työnantajan tehtäviin kuuluu taata henkilöstöresurssien riittävyys, ei niitä kannata vetää liian tiukalle. Joulun tienoilla kärsitään usein meneillään olevasta flunssakaudesta ja sairaspoissaolot ovat hyvinkin mahdollisia.

Yrityksessä kannattaisikin olla tieto siitä, keillä työntekijöillä on mahdollisuus tulla tarvittaessa töihin ja mahdollisista päivystyksistä kannattaa sopia etukäteen. Joukkoon mahtuu aina niitä, joille pyhinä työskentely ei ole ongelma, tai pyhistä saatavat lisät ovat niin iso motivaatiotekijä, että halukkaita tekijöitä löytyy enemmän kuin tarpeeksi.

Hyväksyntä tulee tehdä ajoissa ja tasapuolisesti

Kuului joulun suunnitelmiin sitten pyhät sukulaisten luona muualla Suomessa tai matka Thaimaassa, suunnitelmat ja lippujen ostot tehdään yleensä ajoissa. Monilla loman hyväksyntä vaikuttaa myös puolison lomasuunnitelmiin. Työntekijät toivovatkin yleensä lomatoiveiden hyväksyntää hyvissä ajoin.

Yrityksen kannalta tämä tarkoittaa sitä, että lomien hyväksynnässä täytyy olla prosessit ja työkalut kunnossa. Lisäksi yrityksen tulee taata reiluus ja tasapuolisuus lomien myöntämisessä. Tässä yleensä auttavat selkeät säännöt ja avoimuus.

Huomioi töissä olevat

Suurimmassa osassa yrityksiä kaikki eivät voi lomailla samanaikaisesti ja osa henkilöstöstä voikin pettyä, kun loma ei onnistu haluttuna ajankohtana.

Työantaja voikin miettiä, miten joulu näkyy töissä oleville. Osalla työpaikkoja joulun pyhät voi tarkoittaa yhteistä joulupuuroa tai muuta arjesta poikkeavaa tekemistä työpaikalla. Toisissa työpaikoissa työ voidaan suorittaa vaikkapa etätöinä tai ”tuo lapsi töihin”- tyyppisinä järjestelyinä. Tässä paras ratkaisu riippuu yleensä yrityksen toimialasta ja kulttuurista.

—-

Jos vuosi 2018 tuntuu lomasuunnittelussa vaikealta, ei ensi vuonnakaan helpota. Joulun pyhät asettuvat vuonna 2019 tiistain ja torstain välille ja uudenvuodenpäivä tulee olemaan keskiviikko, eli monet työntekijät pyrkivät jälleen suunnittelemaan ylimääräisiä lomapäiviä sen tienoille.

Mitä enemmän yrityksessä on työntekijöitä, sen järkevämmäksi sähköinen lomasuunnittelu tulee. Kun lomasuunnittelussa käytetään nykyaikaista ohjelmaa, lomien myöntäminen ja henkilöresurssien mitoittaminen helpottuvat huomattavasti. Lue lisää Kellokortti.fi lomasuunnittelusta täältä.